România a continuat seria jocurilor neconvingătoare cu un amical disputat la Groznîi și pierdut cu 1-0 în fața Rusiei. Dincolo de rezultat a dezamăgit fotbalul prestat de echipa națională, dar și felul în care Christoph Daum a gândit desfășurarea evenimentelor din teren. Antrenorul neamț a folosit un prim „11” care a provocat reacții din partea microbiștilor din România, a adoptat din nou o tactică defensivă și a terminat prin a trimite pe teren fotbaliștii tineri, de perspectivă, în ultimele secunde ale jocului. Astel, în lumina ultimelor evenimente, ProSport ridică în atenția selecționerului trei întrebări la care în mod normal românii trebuie să primească un răspuns limpede.
1. Cum explică faptul că selecționează și titularizează fotbaliști care nu sunt titulari la echipele de club?
În contextul în care refuză să explice public de ce neglijează fotbaliști cu cifre precum Vătăjelu, Tamaș sau Keșeru, Christoph Daum nu ezită în a chema și titulariza în meciul cu Rusia doi fotbaliști care nu mai joacă la echipele lor de club. Experimentul „Enache-fundaș dreapta” a eșuat complet la Steaua, acolo unde Laurențiu Reghecampf a renunțat în a-l mai folosi pe jucătorul adus de la Astra. Tot pe flancul drept al naționalei în meciul de la Groznîi s-a regăsit Dorin Rotariu, jucător pe care Ioan Andone l-a îndepărtat din prima echipa a lui Dinamo, locul 6 în Liga 1, după mai multe prestații neconvingătoare.
2. Unde e acel „fotbal deschis, ofensiv” promis în momentul în care și-a pus semnătura pe contractul cu FRF?
„Concepția mea despre fotbal este următoarea: vom ataca întotdeauna, indiferent dacă mingea e la noi sau la adversar. Vrem să controlăm jocul, iar pentru asta trebuie să avem inițiativă„, a fost declarația făcută de Daum în iulie 2016, atunci când și-a pus semnătura pe contractul avantajos oferit de FRF. Declarația cu care a entuziasmat naivii nu și-a găsit acoperire în practică niciodată, iar ultimele două meciuri au fost dovezi clare în acest sens. Contra Rusiei, o echipă mult sub nivelul Poloniei, România a început la fel de fricos ca la București, nu și-a propus să construiască, și s-a bazat pe contraatacul ce ne era unică armă încă de pe vremea lui Victor Pițurcă.
3. De ce într-un meci amical a trimis pe teren fotbaliștii de perspectivă abia după 90 de minute?
Complet uimitor a fost și discursul lui Daum de la finalul partidei, atunci când la microfonul DolceSport a anunțat faptul că „sunt mulțumit pentru că am primit feedback de la jucătorii noi, am transmis clar un mesaj că ne gândim la nume noi„. Totul în condițiile în care din primul „11” doar Gicu Grozav a fost un fotbalist pe care Daum să nu-l mai fi văzut la lucru. Ceilalți „jucători noi”, Țîru și Nedelcu, au fost trimiși pe teren abia după expirarea celor 90 de minute regulamentare și au apucat să joace doar câteva secunde.